onsdag 3. desember 2008

Nøkkelen til suksess

Høres ut som en preken fra 80-tallet, ikke sant!

Men her er en god nøkkel til suksess: Hjelp noen.

Dette gjelder hvis du er pastor eller predikant.
Forsamlingen er ikke til for din skyld, du er der for deres skyld. Det er derfor det heter tjeneste. For at du skal tjene andre. Menigheten er ikke til for å hjelpe deg i din tjeneste. Din jobb er å hjelpe medlemmene i å lykkes i det de skal gjøre.

Menigheten Dream Center i Los Angeles er et fantastisk eksempel på dette. De drar ut i nabolaget og spør folk hva de trenger hjelp med. Hvis de trenger å klippe gresset, gjør de det. Hvis de trenger å skifte dekk på bilen, gjør de det. Hvis de trenger å male huset, gjør de det. Hva de enn behøver, hjelper de. Og de vinner veldig mange.

Dette gjelder hvis du har firma.
Målet med et firma er ikke å tjene mest mulig penger. Målet med et firma er å hjelpe flest mulig. Og så kan du gjerne tjene penger på det. Det er ikke noe feil i det. Du hjelper dine kunder, og de hjelper deg med din økonomi.

Et stjerneeksempel på dette er IKEA. En gang kjøpte jeg en kopp kaffe i IKEA i Uppsala. Jeg ble overrasket over at den bare kostet 5 kr. De kunne jo ha tatt 10 kr for den uten at noen hadde reagert. Men så ble jeg enda mere overrasket når jeg så at påfyll var gratis. Eller hvis du trenger å skifte bleie på en baby og har glemt bleie, får du en gratis på IKEA. Hvorfor gjør de dette? Ikke fordi en økonom har regnet ut at de kommer til å tjene på det på sikt. De gjør det fordi de oppfører seg menneskelig. Eieren, Kamprad, har klart å gjennomsyre hele organisasjonen med denne tenkemåten. Det hadde aldri gått hvis børsen og profitten hadde styrt.

Det gjelder i din jobb.
Hva er en jobb? Er det et nødvendig onde for å tjene penger? Nei! Din jobb er å hjelpe andre. Du hjelper noen i din jobb. Hvis du er lærer, hjelper du noen å lære. Hvis du er sykepleier, hjelper du noen som er syke. Hvis du jobber på fabrikk, hjelper du noen som skal bruke produktene du lager. Tenk på det når du jobber.

Og gjør det i kjærlighet! All ting er åndelig hvis du gjør det i kjærlighet. Du kan tjene Gud ved å jobbe i en fabrikk hvis du gjør det i kjærlighet til mennesker.

Har du ingen jobb? Finn noen som behøver hjelp og hjelp dem. Etter hvert kan du kanskje få litt penger for det også?

Vårt største eksempel er Jesus.
Hva gjorde han? Han gikk omkring og gjorde godt og løste dem som var underkuet av djevelen. Han hjalp mennesker hele tiden. Dette er vårt kall.

1 kommentar:

Arvid sa...

Gode og kloke ord.